۱۲ نکته جالب درباره خلبانان

۱۲ نکته جالب درباره خلبانان

نکات جالب درباره خلبانان

در این مطلب قصد داریم در مورد ۱۲ نکته جالب درباره خلبانان صحبت کنیم که احتمالا از آن ها اطلاع ندارید. دنیای خلبانی دنیای جذابی است که نکات خاص خود را هم دارد. با ایبوک تو بوک همراه باشید تا با این نکات آشنا شویم.

نکته جالب درباره خلبان ها

۱۲ نکته جالب درباره خلبانان

خلبان ها از چه چیزهایی می ترسند؟

چه چیزی باعث نگرانی و ترس خلبان هواپیما می شود؟

امروزه پرواز و سفر هوایی امن تر و راحت تر از هر زمانی شده است. پیشرفت تکنولوژی و استفاده از تجهیزات مدرن خطر سفرهای هوایی را به میزان بسیار زیادی کاهش داده است، همینطور با استفاده از اینترنت و مراجعه به وبسایت های مختلف، امکان خرید بلیط و اطلاع از قیمت بلیط و پروازهای مختلف برای ما فراهم شده و حتی می توانیم با بررسی کیفیت خط هواپیمایی از امنیت پرواز اطمینان پیدا کنیم. اما باز هم نگرانی هایی در این نوع سفر وجود دارند که بیش از همه، ذهن خلبان ها را به خود مشغول می کنند. در این مطلب می خواهیم به این موضوع بپردازیم که خلبان ها از چه چیزهایی می ترسند؟ آیا خلبان های مجرب و کارآزموده هم هنگام پرواز از چیزی می ترسند؟

خلبان ها از چه چیزی می ترسند

پرواز با هواپیما امن است.

ما در امن ترین دوره سفرهای هوایی به سر می بریم و اگرچه هرازگاهی شنیدن خبر سقوط یک هواپیما باعث ترس و نگرانی ما می شود اما این موارد در مقایسه با تعداد پروازهای انجام شده زیاد نیستند.
 مجموع حوادث هوایی ۱۵ درصد بوده و این درصد در ده سال گذشته ثابت مانده است. درحالی که تعداد مسافران سفرهایی هوایی هر سال ۲۰ درصد افزایش پیدا می کند. 
خلبان ها نهایت تلاش خود را انجام می دهند تا امن ترین پرواز را برای مسافران فراهم کنند و از هرگونه خطر احتمالی دوری می کنند.
 با این حال خطراتی و حوادث غیرمترقبه ای هستند که سفر هوایی را تهدید می کنند و به عنوان نقطه ضعف سفرات هوایی شناخته می شوند. 
این خطرات که اکثرا غیرقابل کنترل و پیش بینی نشده هستند باعث نگرانی خلبان ها در هر پرواز می شوند، و شغل خلبانی را به یکی از پراسترس ترین شغل ها تبدیل می کنند. 
در ادامه ۴ مورد از بزرگترین نگرانی های هر خلبان را برای شما توضیح خواهیم داد.
ترس خلبان ها
  • ورود غیرمجاز به باند فرودگاه

ورود غیرمجاز به باند فرودگاه (Runway incursion) یک اصطلاح فنی در صنعت هوایی است. این اصطلاح در مورد یک هواپیما یا وسیله نقلیه استفاده می شود که بدون اطلاع و کسب اجازه از مراقبت پرواز وارد حریم باند فرودگاه شده و باعث ایجاد خطر برخورد و تصادف شود. اکثر قریب به اتفاق این ورودها بی ضرر هستند و بدون حادثه ای جدی رفع می شوند. در طی سه دهه گذشته ترافیک هوایی دو برابر شده و با توجه به اینکه بسیاری از پروازها در فرودگاه هایی کوچک با فضایی محدود انجام می شوند نگرانی هایی از این بابت به وجود آمده است.

  • حملات تروریستی

در سال های اخیر خطر حملات تروریستی افزایش پیدا کرده و سفرهای هوایی همیشه یکی از اهداف اصلی این حملات هستند. هرچند خطر تروریسم هوایی در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ بیش از پیش مورد توجه قرار گرفت اما این نوع خطر پیش از آن نیز وجود داشته است. خطر گروگانگیری، حمل بمب به داخل هواپیما و مانند آن از جمله خطراتی است که در یک حمله تروریستی وجود دارد. خوشبختانه در سال های اخیر تدابیر امنیتی بالایی در فرودگاه ها اجرا می شود تا امنیت پرواز را به بالاترین میزان برسانند، اما باز هم خلبان ها موقع پرواز نگران بروز چنین حملاتی هستند.

نگرانی خلبان ها
  • باتری های قابل احتراق

باتری های لیتیوم-یون که در لپتاپ و سایر دستگاه های الکتریکی وجود دارند بالاترین چگالی انرژی را دارند و مستعد بروز اتفاقی به نام «فرار حرارتی» هستند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که بر اثر واکنش های شیمیایی حرارت باتری بیش از حد زیاد شود و غیرقابل کنترل شود. در محل نگهداری بار هواپیما خطر بالقوه ای وجود دارد که اغلب مسافران از آن بی خبرند.

از اوایل دهه ۱۹۹۰ حداقل ۷۰ مورد حادثه مرتبط با این نوع باتری ها گزارش شده است. در سال ۲۰۰۴ یکی از این باتری ها متعلق به هواپیمایی FedEx دچار آتش سوزی شد.

چند سال پیش هم یک جت باربری به دلیل منفجر شدن باتری دچار آتش سوزی شد و خوشبختانه توانست با فرود اضطراری به موقع از بروز حوادث بیشتر جلوگیری کند. در سال ۲۰۰۸ مقرراتی در مورد حمل و نقل دستگاه های الکترونیکی که این نوع باتری را دارند وضع شد. اما هنوز هم خطر انفجار باتری هایی که به صورت نادرست بسته بندی شده و به داخل هواپیما برده شده اند وجود دارد.

اگر این آتش سوزی در کابین مسافران ایجاد شود با کپسول های آتش نشانی به راحتی و در کمترین زمان می توان آن را خاموش کرد. خطر این انفجار زمانی نگران کننده است که در قسمت حمل بار ایجاد شود. گرچه سیستم های پیشرفته ای برای تشخیص به موقع این نوع آتش سوزی ها به وجود آمده، اما این خطر بالقوه هنوز هم باعث نگرانی خلبان ها در طول پرواز می شود.

حوادث هوایی
  • تغییرات آب و هوا و شرایط نامساعد جوی

آخرین ترس و نگرانی خلبان ها شرایط پرواز در یک منطقه خاص است. تغییرات جوی و شرایط آب و هوایی در هر منطقه به شدت متفاوت است و برای خلبانی که از یک منطقه به منطقه ای با شرایط آب و هوایی کاملا متفاوت پرواز می کند این موضوع همیشه نگران کننده است. این موضوع آنقدر اهمیت دارد که برخی خطوط هواپیمایی خلبان هایی را استخدام می کنند که بومی آن منطقه باشند. خلبان های بومی آشنایی کامل با تغییرات جوی و آب و هوای آن منطقه دارند و به این ترتیب می توانند با کنترل بیشتر و تسلط بهتری در آن مناطق پرواز کنند. با این حال یک خلبان مجرب و با مهارت با آموزش های تخصصی و مهارت بالا در کنترل هواپیما می تواند در شرایط مختلف آب و هوایی هواپیما را کنترل کند و نگرانی زیادی از این بابت نداشته باشد. اما از آنجا که حوادث مرتبط با شرایط جوی تا حد زیادی خارج از کنترل ما هستند این نگرانی همیشه برای خلبان ها وجود دارد.

خلبان ها چند ساعت در روز می توانند کار کنند؟

مقدار کار هر خلبان در روز

یک سوال جدی که در مورد موضوع پرواز وجود دارد این است که مقدار کار هر خلبان در روز چقدر است؟ آیا هیچ محدودیتی برای آنها وجود ندارد؟ بد نیست بدانید که برای خلبان ها هم محدودیت پرواز وجود دارد و این محدودیت ها از طرف مقامات مسئول این حوزه، اعمال می شود. در ادامه همراه  باشید تا جواب این سوال را کامل بگیرید.

مقدار کار هر خلبان در روز

در واقع مقدار ساعتی که هر خلبان می تواند در یک روز پرواز کند، بستگی به منطقه ی زمانی، تعداد پروازها و اینکه چه تعداد خدمه ی پرواز (برای پروازهای طولانی) وجود دارد، دارد. در زیر می توانید محدودیت زمانی پرواز در ۷ روز، ۱۴ روز و ۲۸ روز را برای هر خلبان ببینید:

ساعت هایی که در پایین می بینید، از طرف EASA که ایرلاین های اروپایی را کنترل می کند، تنظیم شده است:

مقدار زمانی که یک خدمه کار می کند، نباید از مقدار زیر بیشتر شود:

  • ۶۰ ساعت انجام وظیفه برای ۷ روز متوالی
  • ۱۱۰ ساعت انجام وظیفه در ۱۴ روز متوالی
  • ۱۹۰ ساعت انجام وظیفه در ۲۸ روز متوالی

که منظور از انجام وظیفه، زمانی که خلبان وارد فرودگاه می شود و کارهای قبل از پرواز را انجام می دهد تا زمانی که پرواز را شروع می کند و تا بعد از فرود آوردن هواپیما، است.

ساعات کاری خلبان ها

خلبان ها چند ساعت در روز کار می کنند؟

در مورد اینکه هر خلبان چند ساعت در روز کار می کند باید بدانید که ساعت کاری او از زمانیکه به فرودگاه می رود تا وظایف قبل از پرواز خود مثل چک کردن مقدار سوخت هواپیما، بررسی آب و هوا و صحبت با خدمه را انجام دهد، شروع می شود که این کارها معمولا یک ساعت زمان بر است و بعد از آن هم نوبت به پرواز می رسد که زمان آن بستگی به مسافت دارد. در واقع، کار کردن با ایرلاین ها کمی پیچیده است، ایرلاین ها مراقبند که خلبان ها کار خود را با امنیت کامل انجام دهند و از آن جا که هزینه ی کار با هر خلبان بر ای آنها گران تمام می شود، بنابراین مجبورند که تا حد توان خلبان ها، از آنها استفاده کنند.

چک لیست خلبان ها

هر خلبان به چه مقدار استراحت در بین پروازهایش نیاز دارد؟

طبق یک قاعده ی کلی، اگر یک خلبان ۱۲ ساعت کار کرده باشد، به ۱۲ ساعت استراحت نیاز دارد. اگر ۸ ساعت کار کرده باشد، باز هم به ۱۲ ساعت استراحت نیاز دارد اما در صورتیکه ۱۶ ساعت کار کرده باشد، به ۱۶ ساعت استراحت نیاز دارد. البته این مقدار، مخصوصا در زمان هایی که هواپیما به هر دلیل تاخیر داشته باشد، کمتر می شود.

۱- همه خلبانان شرکت های هواپیمایی بین المللی باید به زبان انگلیسی صحبت کنند.
۲-پرواز های بیشتر از ۸ ساعت نیاز به ۳ خلبان
(۱ کاپیتان و ۲ کمک خلبان) و پروازهای بیش از ۱۲ ساعت نیاز به ۴ خلبان (۱ کاپیتان و ۳ کمک خلبان) دارد و معمولاً هر ۳ تا ۴ ساعت یکبار شیفت خود را عوض می کنند.
۳- خلبانان در هواپیما به منظور کاهش ریسک بیماری، وعده های غذایی متفاوتی نسبت به مسافران و میهمانداران می خورند.
۴- خلبانان مدت زیادی را دور از خانه سپری می کنند. آنها اغلب برای رفع دلتنگی عکس خانواده خود را در آستر کلاه های خود نگه می دارند.

12 نکته جالب درباره خلبانان

۵- برای جلوگیری از مسمومیت غذایی، خلبانان اجازه ندارند قبل و هنگام پرواز غذاهای دریایی نرم تنان، سخت پوستان و خار پوستان نظیر میگو، خرچنگ و هشت پا را بخورند. خلبان اجازه ندارند غذای خود را با هم تقسیم کنند.
۶- گوش دادن به موسیقی یکی از بخش هایی جدایی ناپذیر تجربه پرواز برای هر مسافری است. اما خلبانان هنگام پرواز اجازه گوش دادن به موسیقی را ندارند. در واقع ارتباطات رادیویی موسیقی متن آنها است.

نکته خلبانان

۷- هواپیما وقتی در شب از روی یک کشتی عبور می کند، خلبانان چراغ فرود یا چراغ های بال ها را به عنوان سلام روشن می کنند.
۸- خلبانان تجاری بیش از ۷۰۰۰۰ دلار در آموزش خود سرمایه گذاری می کنند و نیاز به ۴۰۰۰ ساعت تجربه عملی دارند تا بتوانند در هواپیمایی ایر کانادا استخدام شوند.
۹- زمانی که دوره آموزشی شبیه ساز پرواز خلبانان به پایان رسید، آنها مستقیما یک هواپیمای پر از مسافر را می رانند. البته یک خلبان خبره در کنار آنها است. بعد از پرواز دوم، آنها به تنهایی می توانند یک هواپیما را برانند.
۱۰- خلبانان هر ۸ ماه یکبار به شبیه ساز پرواز می روند تا مجوز خود را تمدید کنند، این مدت برای خلبانان بوئینگ ۷۷۷، هر ۶ ماه یکبار می باشد.
۱۱- خلبانان در یک زمان خاص فقط اجازه پرواز با یک هواپیمای خاص را دارند. برای گرفتن مجوز پرواز با یک هواپیمای دیگر آنها باید یک دوره آموزشی ۸ تا ۱۲ ماهه را سپری کنند.
۱۲- بیشترین سوالی که خلبانان در مرکز برنامه ریزی پرواز از یکدیگر می پرسند، «Where are you off to» می باشد. خلبانان همیشه از یکدیگر
می پرسند، به کجا می روید؟